Podcast: Mod til at prioritere familien

I septembers udgave af vores podcastserie fortæller Gitte Stounberg om, hvordan hun fandt sin vej i livet. Hvordan hun gik fra lønmodtager til selvstændig, fordi hun bare blev nødt til det, hvis hun skulle få det familieliv, som hun drømte om hun.

For det var behovet for nærvær og tid, der gjorde at den nybagte mor fandt modet til at starte sit eget.   

Familien er vigtigst 

Gitte har altid vidst at et 8-16 job ikke passede ind i hendes liv. Hun ville have mere frihed.  Men som færdiguddannet journalist takkede hun dog alligevel ja til de fastansættelser, hun blev tilbudt. Det var sikkert og nemt – og det var sådan nogle arbejdsliv, hun kunne spejle sig i fra sin omgangskreds. 

For som hun siger, “Når man gør noget, som de fleste ikke gør, så føles det altså lidt farligt.” 

Modet til at starte sin egen virksomhed fandt Gitte, da hun blev mor. Trangen til frihed blev til behovet for at sætte familien først. 

“Jeg vil bare godt have tid til at være sammen med mine børn, og så blev jeg bare nødt til det”.  

Så med missionen om tid til familien skabte Gitte virksomheden SKRIV hurtigt og nemt. 

For Gitte var det, der krævede allermest mod at turde springe ud i det, at sige nej til den sikre indkomst og i stedet tro på, at hendes drøm kunne lykkes. 

Med udgangspunkt i sin passion for at skrive, og i den glæde hun får ved at undervise, lever hun nu af at at lære andre præcist det – at skrive nemt og hurtigt. 

Fra mission til forretning

“Der skulle gå halvandet år før jeg rigtig følte; ok nu er jeg selvstændig!” Fortæller Gitte

Det har til tider været en hård og frustrende process at lære at drive en virksomhed 

“Jeg har været i tvivl om, hvordan jeg skulle håndtere 1000 ting.”  

Heldigvis fik hun hurtigt opbygget et netværk af andre selvstændige. 

Og den inspiration og sparring, hun finder hos andre iværksættere, har været afgørende for Gitte.

Netværket har også givet Gitte et nyt perspektiv, hun ikke havde i sin omgangskreds, inden hun blev selvstændig. Her bliver hun mødt med forståelse for trangen til at være sin egen chef. 

For selvom venner og familie støtter op om hendes forretning, er det ikke altid lige nemt at forstå, at hun ikke går den sikre vej med fast job og omsorgsdage. 

Men Gitte blev selvstændig ikke på trods af familien men på grund af familien, og det er måske også derfor, det tog tid at lære at tænke som en virksomhedsejer. 

“Det, jeg havde fokus på i starten, var, hvad er det for et liv, jeg gerne vil have, og først da jeg havde styr på den del, kunne jeg tænke på, hvordan jeg så får styr på virksomheden.” 

At turde lave en plan for virksomheden og tage beslutninger som at investere i markedsføring af virksomheden har været en mental process. 

Men at forene familielivet og karrieren er dog ikke altid nemt. 

Jeg er ambitiøs og har store mål for min virksomhed, som jeg hele tiden bliver udfordret på, fordi det ikke passer ind i det liv, jeg gerne vil have.” 

For Gitte har det betydet, at hun har sagt nej til møder og opgaver, fordi de lå i det tidsrum, der var øremærket familien. En klar bevidsthed, om hvad der er vigtigst, har dog gjort det nemmere at sige nej. 

Det er også derfor, familien har valgt, at børnene går i institution på deltid. For så bliver Gitte holdt op på sine prioriteter. 

Det er ikke bare at være privilegeret

Selvom Gitte og familien i dag lever det familieliv, de drømmer om, har det haft konsekvenser for andre dele af deres tilværelse.

Lange dyre ferier og renoveringen af deres gamle hus er sat på standby, for at der er plads til de små ting i hverdagen som at samle sten i skoven med børnene om eftermiddagen.

Derfor kan Gitte også godt føle sig provokeret, når andre påpeger, hvor priviligeret hun er at kunne nøjes med at arbejde 25 i ugen. 

For det handler om bevidste valg. “Det handler om, at vi har tilrettelagt vores liv, så vi har råd til at træffe de valg,” fortæller Gitte og uddyber; “jeg har faktisk selv skabt muligheden.”

“Hvis min ambition havde været at tjene en million inden for den første måned så kunne det jo godt være jeg skulle have arbejdet lidt mere. Man er nødt til at beslutte sig for hvad der er vigtigst.” 

Og netop den forestilling, at man som selvstændig skal knokle for at drive sin egen virksomhed, vil Gitte gerne gøre op med. Derfor er hun også begyndt at holde oplæg for nye og potentielle selvstændige, hvor hun nuancerer billedet af iværksættere.  

“Dét, der dominerer i debatten, er,  at når man er selvstændig, skal man arbejde 80 timer i ugen bo på sit kontor og sove under skrivebordet, men der er andre måder at gøre det på.”

Succes behøves ikke måles i overskud på bundlinjen – men findes nok nærmere i balancen – når det, man drømmer om og har modet til at gå efter, lykkes. 

 

Er du blevet nysgerrig på Gittes forretning, kan du læse mere på hendes hjemmeside her.